Åbningstider

mandag: 10:00 - 17:00
tirsdag: 10:00 - 17:00
onsdag: 10:00 - 17:00
torsdag: 10:00 - 17:00
fredag: 10:00 - 17:00
lørdag: 10:00 - 17:00
søndag: 10:00 - 17:00
Din egen gin – med smag af natur

Vandring i Oksbøl

Vandring i Flygtningelejr Oksbøl

01

Oplev et stykke af det vildeste natur Vestjylland har at byde på!

Vandretur med erfaren kulturformidler på flygtningelejr Oksbøls asfalt- og grusstier giver et spændende indblik i livet i den gamle flygtningelejr. Fordyb dig i historien bag flygtningelejren gennem billeder, bygninger og rørende beretninger.

Træd ind i historiens fodspor på en spændende vandretur gennem Flygtningelejr Oksbøl! Sammen med en erfaren kulturformidler fra NaturKulturVarde, Vardemuseerne, vil du udforske de få resterende fysiske bygninger fra flygtningelejren. Undervejs vil du opdage spor fra fortiden og få dybere indsigt i lejrens historie og betydning. Kulturformidleren vil under turen fortælle gode og rørende fortællinger om livet i lejren akkompagneret af billeder fra dengang. Turen begynder ved det ene af flygtningelejrens hospitaler, det nuværende museum FLUGT. Undervejs kommer du forbi flygtningekirkegården, et af lejrens køkkener, lejradministrationen og meget mere. Turen varer cirka 75 minutter og er på 2 kilometer af asfalt- og grusstier. Ved køb af entrébillet til FLUGT efter turen, kan man få 20% rabat. Børn har gratis entré til museet. Kommer i som gruppe? Vandring med formidler kan også bookes og købes til en hel gruppe (max 25 personer) til kr. 1500.  Gruppetur skal bookes i forvejen. Kontakt Vardemuseernes administration for booking: Tlf.: +45 75 22 08 77  eller E-mail: vam@vardemuseum.dk 6 km  Opdag Danmarks største flygtningelejr gemt i Aal Plantage, hvor tusinder af tyske borgere fandt midlertidig tilflugt efter befrielsen. Tag med på en unik vandretur gennem historien, ledet af Vardemuseernes kulturformidler, og få et indblik i hverdagen i lejren på nært hold I Aal Plantage, Oksbøl, gemmer historien om Danmarks største flygtningelejr (1945-49) sig. Her boede op mod 36.000 mennesker i en forhenværende militærlejr. De var tyske borgere, som blev evakueret til Danmark i første halvdel af 1945. Efter befrielsen kunne de ikke rejse tilbage til Østpreussen, da deres hjemstavn ikke længere var tysk. Lejren var Danmarks 5.-6. største by og fungerede som en købstad med byråd, retsvæsen, skoler, teater osv. Turen går forbi de få tilbageværende bygninger, og kulturformidler hos Vardemuseerne, Pia Uth, fortæller under turen historierne om dagliglivet i lejren. Undervejs går vandringen bl.a. forbi Lejradministration, køkken, brandtårn, kirkegård, en barak, Præstesøen og et hospital. Plantagens veje og stier er de veje og stier, som var i flygtningelejren – og turen er også fortællingen om, hvordan vegetationen påvirkes af, at så mange mennesker levede der og brugte grene, træer og skovbundsmateriale til brændsel. Denne vandretur er udviklet i et samarbejde mellem Dansk Vandrelaug, Esbjergafdelingen og Vardemuseerne.

Praktisk information

Vandreturen er 6 km lang ad skovstier, grusvej og asfalt. Undervejs på turen er der en mindre pause, hvor man kan nyde en medbragt forfriskning. Efter turen er der mulighed for at spise medbragt mad ved FLUGT, eller man kan købe et måltid i museets café. Husk tøj efter vejret. Ved besøg på museet samme dag, kan man få adgang til 20% rabat på entréprisen.  

MenneskerBagPigtråd-40