Otto Frellos maleriske univers kaldes ofte for ”fantasiens verden”. Museum Frello danner nemlig rigtig gode rammer for, at børn, unge og voksne kan møde kunsten gennem leg og fantasi. I forløbet ”En god fantasi” bliver eleverne udfordret i at gøre brug af egen fantasi og opfindsomhed, når de skal digte skæve historier udelukkende ved at kigge på Frellos malerier.
Lejrskoler
FLUGT - Mennesker bag pigtråd
Besøg den gamle, tyske flygtningelejr i Oksbøl, som omkranser FLUGT - Refugee museum of Denmark og få indblik i nogle af de glemte historier og konsekvenser, Anden Verdenskrig førte med sig.
”Behandlingen skal være human, men ikke for gæstfri”. Sådan lød det fra Danmarks daværende socialminister Johannes Kjærbøl, da Danmark efter befrielsen overtog administrationen af mere end 200.000 tyske flygtninge. Krigen og besættelsen havde sat sine spor – også i Oksbøl, hvor op til 35.000 flygtninge opholdt sig i landets største flygtningelejr.
Forløbet giver et indblik i, hvordan de kriseramte flygtninge blev håndteret i lejren i Oksbøl, samt hvordan man generelt klarede sig igennem hverdagen. Med udgangspunkt i autentiske flygtningeidentiteter fra den tid bevæger vi os rundt på det stadig intakte sti- og vejsystem i området i Oksbøl. Undervejs kommer vi forbi nogle af de få bygninger, der stadig står tilbage, men som i dag er taget i brug på anden vis.
For at skabe de bedste læringsforudsætninger for eleverne, er aktiviteterne i forløbet tilrettelagt med inddragelse af den verden, eleverne selv befinder sig i.
Der medfølger undervisningsmateriale til brug både inden og efter jeres besøg, som kan hentes her.
Den tilhørende PowerPoint hentes her.
Varighed: 2 timer
Panser og artillerimuseet - Krudt og kugler
Ta’ på opdagelse i krigenes historie med krigsmaskiner fra middelalderen og frem til nutiden.
Formålet med forløbet er at give eleverne et indblik i dansk krigs- og artillerihistorie med fokus på teknologisk udvikling og historiske perioder fra middelalder til den kolde krig. Vi ser bl.a. på, nogle af de historiske køretøjer og kanoner fra bl.a. 1864, Anden verdenskrig og Operation Bøllebank. Eleverne bliver udfordret i selv at skulle bygge katapulter og gennemskue forklaringen på forskellige militære udviklings punkter fx uniformernes – Hvorfor skifter farven fx fra sort til camouflagegrøn? Der er også gode muligheder for at få sanserne aktiveret, man kan lugte smøreolien, mærke det tykke kolde panser og sidde på kanonløbet fra en kampvogn.
Varighed: 2- 3 timer
Hjedding Mejeri
Formidleren vil fortælle historien om andelsbevægelsens start i Danmark. En ide som spredte sig fra Vestjylland til hele landet og længere ud i verden. En ide som ændrede ikke bare hvordan man tjente sine penge, men også selve det land vi lever i, og den mad vi spiser.
I løbet af de to timer aktiveres eleverne ved at skumme fløde og kærne smør så I også kan smage på historien.
Varighed: 2 timer
Hodde gamle Skole - skolen i gamle dage
Hvordan var det mon at gå i skole for ca. 100 år siden? Gik børnene i forskellige klasser, og hvilke fag havde de? Det finder vi ud af sammen i dette forløb, som udformer sig som en form for rollespil, hvor elever og formidler har rollerne som henholdsvis elever og lærer/lærerinde tilbage i starten af 1900-tallets skoleverden. Undervisningen foregår som i en lille landsbyskole anno 1900 med bl.a. skolepulte, anskuelighedstavler og skammekrog.
Eleverne vil møde den altid bestemte, belærende og bedrevidende lærer/lærerinde, som både uddeler ros og ris i forbindelse med morgensang, overhøring af salmevers, skrivning, regning og andre øvelser fra ”den sorte skole” – og det forventes naturligvis, at eleverne har læst på lektien (salmevers) inden besøget.
I slutningen af forløbet træder formidleren ud af sin rolle, og vi diskuterer og perspektiverer oplevelserne sammen.
Varighed: 3 timer
Frello Museet - fri fantasi, røverhistorier til Frellos malerier
Slip fantasien løs i Otto Frellos finurlige univers. Hvilke røverhistorier gemmer sig der?
Fugl, fisk og frokost ved Filsø
Filsø er natur i verdensklasse. I forløbet fordyber vi os i fuglenes og fiskenes fantastiske univers. Vi bruger alle sanser og kommer helt ind under huden på området.
Arkæologi i felten
Kom med ud og besøg Vardemuseernes arkæologer når de graver efter fortidens levn.
Jeres elever møder Vardemuseernes formidler ude ved udgravningen, hvor han vil fortælle om lokaliteten, hvad man evt. har fundet og om hvorfor der skal graves lige der. Vi kommer også ind på emner, som fortolkning, konservering og datering af de fundne genstande.
Hvis vi er heldige, kan eleverne måske endda selv få lov til at skrabe lidt i jorden for at se om der gemmer sig noget og selv opleve at være de første til at se og røre ved en genstand i måske flere hundrede eller tusinde år. Hvis udgravningen er aktiv, møder vi også arkæologerne, som gerne fortæller om deres uddannelse, arbejde og det de graver efter.
Varighed: 1 1/2 - 2 timer
Stranden og havets dyreliv
Tag med NaturKulturVardes naturformidler på strandtur ved vestkysten. Med rejehov går vi på jagt i strandkanten efter hesterejer, små fladfisk eller måske en slangestjerne. Der gemmer sig masser af liv på det lave vand, vi fanger, ser, undersøger og smager undervejs på turen. Turen byder også på en skattejagt på de mange forskellige snegle og muslinger, lige som vi vil prøve kræfter med forskellige vadehavsspil.
Varighed: 2 timer
Nymindegab Museum
Hvorfor rejste flere malere hele vejen fra storbyen til Nymindegab ved Vestkysten? Hvad betagede dem? Hvad var deres inspirationskilder?
Målet med forløbet er at give eleverne en grundlæggende forståelse for landskabsmaleriet samt malernes fascination af både natur og befolkning i området ved Nymindegab for ca. 100 år siden. Denne fascination skal bl.a. ses i lyset af en, på det tidspunkt, stigende tendens til at indfange den ”rå og urørte” danske natur blandt datidens malerkolonier. En natur, der adskilte sig fra malernes eget nærområde, som typisk var København. Man malede ude i naturen, og man malede tingene, som de var – ikke, som man troede, de var.
Der medfølger undervisningsmateriale til brug både inden og efter jeres besøg på museet.
varighed: 4 timer
Kontakt
Trine Just Hansen
Troels Riknagel
Morten Vinding
Kirstine Høgh Christiansen
Jonas Gadgaard
Vild mad og teambuilding
Ønsker I teambuilding og Vild Mad madlavning for jeres klasse er det også en mulighed i vores hyggelige rammer i Skovfogedboligen ude i skoven.
Varighed: 4 - 5 timer