Åbningstider

mandag: 10:00 - 17:00
tirsdag: 10:00 - 17:00
onsdag: 10:00 - 17:00
torsdag: 10:00 - 17:00
fredag: 10:00 - 17:00
lørdag: 10:00 - 17:00
søndag: 10:00 - 17:00
Det-gamle-guld-1
Forløb
Forløb

Det gamle guld

Det gamle guld
Hvem: mellemtrin, udskoling og ungdomsuddannelser
Hvor: En mark nær jer, uden megen vegetation
Antal: Max 30 elever
Varighed: 2 timer
Pris: 2000 kr.
Mellemtrin

Formidleren fortæller om arkæologi, metallers egenskaber, hvordan detektoren virker og fundenes betydning for vores forståelse af fortiden. Hvis I finder noget rigtigt spændende, tager formidleren jeres fund med til museets arkæologer, som vil vurdere jeres fund og undersøge om det skulle være danefæ.

Til forløbet hører et undervisningsmateriale udviklet af Vardemuseerne og Sct. Jacobi skole med lektioner i både Historie og Fysik/kemi. Forløbet er udviklet til overbygningen og materialet kan downloades her. Brug det før, under og efter vi tager på skattejagt.

Undervisningsmateriale

Forløbet kombinerer fagene historie og fysik/kemi, og giver eleverne indsigt i hvordan de to fag er uløseligt forbundne. Historiedelen fokuserer på kildearbejde med udgangspunkt i et historisk emne som læreren vælger, og arkæologi med udgangspunkt i levn, blandt andet gennem en lånekasse fra museet. Fysik/kemi-delen beskæftiger sig med metaller, elektrisk strøm, magnetisme og til sidst konservering af arkæologiske metaller.

Forløbet har omdrejningspunkt i en udflugt, med museet, hvor eleverne skal bruge metaldetektorer til at søge efter, og forhåbentlig finde, historiske levn. Forløbet er med succes afprøvet på en mark, lidt uden for Varde, hvor der blandt andet blev fundet en mønt fra Frederik 7.’s tid, en gammel militærknap og flere mulige danefæ blandt andet i form af et stykke fra et smykke.

Faglighed der bringes i spil: Historie, fysik og kemi

Læs mere www.voyagerscience.dk, hvor undervisningsmaterialet kan downloades.

Forløbet kan afholdes på en mark nær jer, uden megen vegetation, gerne stubmark eller lignende, som I har tilladelse til at grave på. Alternativt kan museet forsøge at finde en lokalitet evt. ved en aktiv udgravning. Det er ofte vanskeligt at finde, men vi gør gerne forsøget.